Introversie

Ben jij introvert of extravert?

Introvert of extravert is één van de hoofddimensies van je persoonlijkheid die o.a. getest wordt in de big five en de MBTI-persoonlijkheidstest.

Een ieder van ons kan functioneren in de buitenwereld van mensen, activiteiten en dingen, EN in de binnenwereld van ideeën, gedachten en fantasie. Echter, de meeste mensen hebben de voorkeur voor het één of het ander, en krijgen hun energie meer van het één dan van het ander.

Met behulp van onderstaande voorbeeldgedragingen kan je een grove schatting maken of je meer introvert of extravert bent. Let op: je bent in een bepaalde mate introvert of extravert. Dat betekent dat je jezelf niet in alle voorbeeldgedragingen hoeft te herkennen en dat aldus ook niet alle gedragingen gelden voor iemand die zich introvert of extravert noemt.

Extraverten Introverten
Doen eerst, denken later Denken eerst, doen later
Krijgen meer energie door op elkaar inwerken Krijgen meer energie alléén
Gemotiveerd door mensen/dingen Gemotiveerd door ideeën/fantasieën
Genieten van groepen mensen Verkiezen één-op-één gesprekken
Praten Denken
Luisteren naar iemand Luisteren naar wat niet vermeld is
Eten koken; koffie maken Boeken lezen
Lossen een probleem actief op Overdenken een probleem
Interactie Reflectie
Veelheid aan relaties Diepzinnige relaties
Willen deelnemen Willen ruimte en tijd voor zichzelf
Verkiezen mondeling werk Verkiezen lezen en lezingen
Gebruiken vallen en opstaan vol vertrouwen Overdenken voor actie te nemen
Denken hardop Denken in stilte
Makkelijk afgeleid Hebben een goede concentratie
Sociaal, veelzeggend Op zichzelf, rustig

Meer lezen over introversie?

Niets zo praktisch als een goed boek.

Het boek Stil van Susan Cain is wat mij betreft hét boek over introversie, doordacht, wetenschappelijk onderbouwd, professioneel geschreven. Voor wat meer praktische tips kan ik Introvert Power van Laurie Helgoe aanraden, voorzover ik weet is het alleen in het engels verkrijgbaar. Het boek van Marti Olsen Laney mag op dit lijstje natuurlijk niet ontbreken. Ze is een authoriteit in de VS, één van de eersten die hier bekendheid aan heeft gegeven. Het nadeel van dit boek vind ik persoonlijk wel dat de toon soms wat negatief en slachtofferig wordt. De trend om aandacht te vragen voor de kracht van introversie is natuurlijk ook gestart in de VS omdat daar nog meer extravert gedrag wordt gevraagd dan in nederland en zeker in Twente. Het boek Succesvol solliciteren voor introverte mensen van Eline Sluys is het enige nederlandse boek in dit rijtje. Het is een zelfhulpboek met praktische oefeningen om te leren solliciteren, naar mijn idee vooral geschreven voor jongeren.

de tedtalk van Susan Cain