Als jouw bedrijf rond de 25 medewerkers zit groei je blijkbaar van de rollercoasterfase naar de puberfase. Toen ik dat las moest ik wel lachen. Misschien is dat wel wat ik zo aantrekkelijk vind aan scale-up bedrijven.

Als HR-adviseur vind ik het interessant of je zaken vanaf het begin goed kan regelen. Je wilt de mooie dingen van de startup behouden terwijl je het bedrijf klaarmaakt voor een fase met meer medewerkers. Ik heb bij grote organisaties gezien ‘hoe het moet” maar zie vaak dat de sfeer weg is en vooral het gevoel van zingeving: waar doen we het eigenlijk voor. Kleine organisaties die groeien hebben vaak niet het geld voor professionele recruitmentcampagnes en als ze een nieuwe medewerker vinden, vaak via via heeft deze geen duidelijke functiebeschrijving laat staan dat je kan zien of het salaris rechtvaardig is in vergelijking met een collega 9ja,ja, gechargeerd, ik weet het). Veel gaat op gevoel, veel gaat goed maar ook veel hangt af van een moment, een fase en groeit later scheef. Een lange slungelige puber die nog weinig body heeft. Je maakt veel mee, het is een superleuke, superspannende fase, het voelt vaak lastig maar je weet ook: dit is de periode waar je met veel plezier op terug zal kijken.

Wat hebben die bedrijven, pubers en ik met elkaar gemeen? We groeien, en dat gaat met horten en stoten en ja, die bewoording alleen al: een beetje puber denkt daarbij door. Dat doordenken is nu juist ook zo van belang: associëren, verder denken, denken aan de volgende stap. Dat is waar ik vanuit mijn Personeel&Organisatie-achtergrond goed in ben: regeren is vooruitzien. Als je alleen maar gaat recruiten wat je vandaag nodig hebt en niet nadenkt over de toekomst van het bedrijf en de behoeftes die daarbij horen dan je het niet lang redden en zeker niet groeien. Als ondernemer moet je soms ook dat lef hebben om stappen te nemen zonder dat je de toekomst kent en gaat het vaak over de acties van vandaag. De balans tussen ondernemerslef, doen wat vandaag nodig is en nadenken over de toekomst en soms iets doen wat vooral voor de toekomst van belang is, dat kan soms lastig zijn. Hoe fijn is het als iemand dan met je meekijkt, als je met iemand kan sparren? En dan ook nog iemand die verstand heeft van personeel en hoe je zorgt dat die mensen doen waar ze goed in zijn en gemotiveerd en betrokken voor jou aan de slag gaan?

De dynamiek die in zo’n scale-up zit geeft mij geweldig veel energie. Als jij mijn brein dat altijd verder denkt eens wilt meemaken of je hebt gewoon een vraag aangaande personeel, werk en ontwikkeling: bel of mail me dan. Ik ben altijd in voor een goed gesprek.