Het internet staat vol met sollicitatietips maar er zitten er nogal wat tussen die de meeste introverten weinig aanspreken. Als introvert kom je graag beslagen ten ijs en dus lees je veel en luister je naar veel. Doe dat vooral en vergeet dan niet om daarna weloverwogen keuzes te maken welke tips bij jou passen. Graag deel ik 7 tips die ik in de praktijk vaak geef.

  1. Verkoop niet jezelf maar wat je te bieden hebt.

Jezelf verkopen is zelfs voor veel extraverten niet gemakkelijk. Gelukkig hoeft dat ook niet, je verkoopt namelijk je diensten. Je hebt kennis en vaardigheden die je graag wilt inzetten. Neem dat als uitgangspunt en bedenk je dat het juist als introvert leuk is om een inhoudelijk gesprek te voeren waarin je kennis uitwisselt. Praten over je vaardigheden vergt wellicht wat meer oefening (zie ken je talenten) maar wellicht heb je vaardigheden die je kan laten zien, kan laten merken. De vaardigheid om te luisteren wordt door veel extraverten zeer op prijs gesteld.

  1. Ken jezelf

Als introvert denk je voordat je doet. Je verkiest diepgaande gesprekken boven chit-chat. Je hebt geen contact met anderen nodig om je gedachten verder te brengen. Daardoor zijn introverte mensen vaak creatief, vernieuwend. Veel introverten zijn analytisch sterk, kunnen goed strategisch denken en blijven kalm onder druk (nou ja, uiterlijk dan als ik naar mezelf kijk). Naast introvertheid heb je natuurlijk nog vele andere eigenschappen die jou uniek maken. Ken jezelf en benoem deze eigenschappen positief. Schrijf ze op, zet er voorbeelden bij, dat vergroot je kans dat je het ook weet te benoemen als iemand er naar vraagt.

  1. Ken je talenten en oefen in het vertellen erover

Weet wat je kan, schrijf er voorbeelden over op en vertel deze voorbeelden aan iemand om je verhaal te oefenen. Misschien wil je het eerst alleen aan je hond vertellen, je partner, je vriendin, je kan ook denken aan een bijeenkomst voor werkzoekenden bij jou in de buurt. Oefenen is van groot belang, bedenk dat extraverte mensen hun leven lang al veel meer geoefend hebben in verhalen vertellen.

  1. Weet wat je wilt

Het allerbelangrijkste als je werk zoekt dat bij je past is om heel goed te weten wat je wilt. Met ‘ik wil alles wel’ kom je er niet, anderen kunnen je daardoor niet helpen zoeken. Als je een kind vraagt welk koekje het wil en het zegt ‘maakt me niet uit’ dan is dat heel bescheiden, heel lief bedoeld, maar uiteindelijk maakt het dat niet makkelijk, toch?

  1. Maak een goede opzet voor een brief en CV en pas deze vervolgens steeds aan.

Het advies voor iedereen die een baan zoekt is om je brief en CV steeds aan te passen aan de vacature, de organisatie of de doelgroep die je wilt bereiken met het platform waar je je CV achterlaat. Als introvert kan je wel 3 dagen bezig zijn met een goede brief en CV maar dan ben je in veel situaties te laat. Gun je zelf de tijd die je nodig hebt één keer om een goede uitgebreide standaard te maken. Gebruik je kracht als introvert om je goed te verdiepen in alle informatie die je kan vinden op het internet en in boeken om een zowel inhoudelijk als qua lay-out goede brief en CV te maken en laat dit checken. Maak eventueel 3 verschillende standaarden, doe het over 3 maanden nog eens opnieuw. Met een goede standaard ben je zo goed voorbereid dat je binnen een uur een aangepaste versie kan versturen op het moment dat de kans zich voordoet.

  1. Netwerken voor introverten

Het klinkt als een contradictio in terminis maar echt, het kan. Natuurlijk kan je netwerken zoals iedereen je dat aanraadt, je gedraagt je wat meer extravert, het kost je veel energie en over het algemeen zal je bepaald niet de beste kant van jezelf laten zien. Betere opties voor introverte mensen zijn om naar bijeenkomsten te gaan met inhoudelijk interessante informatie, een cursus, een lezing en daar je enthousiasme over delen, je vragen over stellen en vragen van anderen beantwoorden. Je kan denken aan online-contactmogelijkheden, linkedin is ook een netwerk. Je kan met één persoon afspreken, beter één goed contact die met je meedenkt, dan contact met een groep die denkt dat je een grijze muis bent (dat ene contact kan je ook binnen die groep zoeken). De beste tip vind ik persoonlijk wel om voorafgaand aan een gelegenheid waar je mensen ontmoet een inhoudelijke vraag voor te bereiden. Je hoeft dan niet over koetjes en kalfjes te praten waardoor je meer geniet van het contact en beter tot je recht komt.

  1. Zoek werk dat past bij je introverte persoonlijkheid

Er zijn veel functies te duiden die specifiek passen bij een introverte persoonlijkheid. Ook de omgeving waarin je werkt kan meer of minder passen, zeker als je daarnaast ook HSP (hoogsensitief) bent. Introverte mensen kunnen echter ook heel veel leren als ze hun levensdoel gevonden hebben. Als je in contact staat met je drijfveren heb je daar wel wat voor over en zijn aanpassingen om de energie op pijl te houden vaak wel mogelijk.

Tot slot

Natuurlijk kan ik veel meer tips geven en het liefst geef ik op basis van jouw verhaal persoonlijk advies. Ik hoop je met deze 7 tips in ieder geval verder te helpen om de baan te krijgen die bij je past. Die baan moet immers niet vervuld worden door degene die het beste kan roepen hoe goed hij is maar door degene die het werk het beste kan doen.