Een tijdje geleden kwam ik vanuit het TV-programma “taarten van Abel” in een mailwisseling met een vriendin op de term broodcoaching.

In taarten van Abel maakt meneer Abel een prachtige taart samen met een kind dat een verhaal heeft. Hij praat met dat kind over de meest uiteenlopende zaken zoals scheidingen, dood, verslaving en dat geheel ziet er dan lekker luchtig uit. Meneer Abel kan heerlijk nuchter vragen stellen waar de meeste mensen een serieuze moeilijke toon bij zouden hebben en reageert zo mogelijk nog nuchterder op de antwoorden. Ondertussen wordt er dan gebakken en wordt een in principe simpele taart mooi versierd volgens het ontwerp van het kind; snoep, bloemen, alles mag erbij.

Mijn eerste gedachte was: die meneer mag ook wel eens bij mij langskomen. Een goed gesprek met aan het eind een mooie taart, dat lijkt me niet verkeerd. Vervolgens bedacht ik me dat ik dat misschien zelf wel kon aanbieden. Als loopbaanadviseur bied ik immers vooral een goed gesprek aan en mensen die me privé kennen weten dat ik ook graag lekkere taarten maak. Het zou in ieder geval een luchtigheid in het gesprek brengen wat met een onderwerp als werk soms echt wel even lekker is.

Op deze gedachte voortbordurend bedacht ik me dat het een soort variatie zou kunnen zijn op wandelcoaching. Bij wandelen ben je immers ook aan het “aarden” en met je handen in het deeg kneden heeft vaak hetzelfde effect. Bij deeg kneden en aarden denk je dan al gauw aan brood bakken en zo kwamen we in de mailwisseling op de term broodcoaching. Dat levert natuurlijk weer allerlei associaties op zoals “broodnodig” en “brood op de plank”.

In de laatste aflevering van taarten van Abel gaven ze de taart aan een stel wegwerkers die de jongen had mogen helpen in de hoop dat hij daar de volgende zomer zou mogen werken. Die link met werk vinden was voor mij een teken om iets met mijn associaties en ideeën te doen, te beginnen met het schrijven van deze blog.

Bij deze wil ik de term broodcoaching graag cadeau geven aan professionals die hier iets leuks mee kunnen. Ik hoor graag wie hier iets mee denkt te kunnen en welke associaties jullie nog meer hebben.

Persoonlijk vind ik een taart vrolijker en luchtiger en natuurlijk gezellig om aan te bieden aan je potentieel nieuwe werkgever. Vind je dit een leuk idee, bel of mail me om te praten over werk en ondertussen een taart te bakken. Dat lijkt mij nu een heel zinvolle en vooral heerlijke middag.