Ik ben op zoek naar een nieuw rolmodel, een introverte ondernemer. Ik vind dat het geweldig goed werkt als je je een duidelijk beeld kan vormen van waar je naar toe wilt groeien en het hebben van een rolmodel is een eenvoudige methode daartoe.

Neelie Smit-Kroes was voor mij vele jaren een rolmodel. Ze stond model voor een vrouw die carrière had gemaakt. Zij sprak een keer op een bijeenkomst waar ik was over ‘vrouwen naar de top”. Daar vertelde ze dat ze tijdens haar drukke loopbaan in het begin toch nog wel vond dat ze zelf een cake moest bakken als haar schoonmoeder op bezoek kwam. Zo herkenbaar.

Een rolmodel vertegenwoordigt iets wat je zelf ook zou willen en waarvan je denkt dat het binnen je mogelijkheden ligt. Zo iemand moet dus aanspreken, maar ook bereikbaar lijken. Vanwege die bereikbaarheid zijn de belangrijkste rolmodellen vaak je eigen ouders en andere mensen uit je directe omgeving. Wat betreft mijn studie en werkzame leven kende ik weinig vrouwen in mijn directe omgeving die model konden staan voor mijn toekomst. Mijn moeder kwam nog uit de generatie die stopte met werken zodra ze getrouwd waren. Ik wilde altijd graag onafhankelijk zijn. Pipi Langkous was wat dat betreft een belangrijke held maar uiteraard nogal irreëel met haar kracht om een paard te tillen en een kist vol goudstukken dus als rolmodel leek Neelie Smit Kroes toch meer bereikbaar.

Wie je rolmodel is hangt ook af van je levensfase, waar ben je mee bezig, wat is je doel. Op dit moment ben ik daarom op zoek naar een introverte ondernemer waar ik naar op kan kijken en wat van over kan nemen. Het enige voorbeeld dat ik daar nu bij voor ogen heb is Maarten ’t Hart. Nu ben ik al sinds mijn 12e een groot fan van zijn boeken. Ik vind zijn schrijfstijl zo geweldig dat zelfs als het over onderwerpen gaat die ik niet interessant vind ik toch geboeid blijf lezen. Nu ik me meer verdiept heb in introversie vraag ik me af of ik hem zo interessant vind omdat hij zo openlijk en smakelijk zijn introverte eigenschappen beschrijft. Herkenbaarheid is immers heerlijk. Hij beschrijft in zijn autobiografische boeken ook zijn worsteling met uitnodigingen voor beurzen en evenementen. Uit die verhalen bemerk je ook wel dat hij niet alleen schrijver is maar natuurlijk ook ondernemer.

Een schrijver is voor mij zo’n typisch voorbeeld van iemand die ook bijna introvert hoort te zijn. Als voorbeeld zou het interessanter zijn als iemand inhoudelijk iets doet wat je niet gauw verwacht van een introvert iemand of in ieder geval waar die introvertheid er niet echt toe doet. Ik zoek een introverte ondernemer die succesvol is maar dan wel op een niveau dat het nog bereikbaar lijkt graag. Als het zou kunnen het liefst nog gecombineerd met wat andere eigenschappen die mij aanspreken of die maken dat iemand dichter bij mij lijkt te staan. Misschien een vrouw, een tukker of b.v.iemand met een aansprekende visie over ontwikkeling. Zo heeft Maarten ‘t Hart ook standpunten op het gebied van gezondheid en dierenwelzijn die mij erg aanspreken. Een mens is immers veel meer dan één eigenschap, dat maakt ons uniek.