Erger jij je ook regelmatig aan mensen die altijd maar aan het woord zijn terwijl ze zo weinig te melden hebben? Ik wel. Maar ja, zij worden wel gevraagd voor die leuke opdracht of baan en jij niet. Moet jij dan ook zo worden?

In al die artikelen en goedbedoelde adviezen krijg je maar steeds te horen dat je jezelf moet laten zien, moet laten horen om in beeld te komen voor die baan of opdracht. Dat doen extraverte mensen ook en het legt ze bepaald geen windeieren. Moet je dan leren van de ‘best practices’ en dat gedrag kopiëren?

Misschien dat je dat best kan leren. Introverte mensen zijn vaak intelligent genoeg om een heleboel gedrag dat niet echt bij ze past toch aan te kunnen leren. Vaak zal het dan ook best wel enigszins werken. Je bent dan echter vaak niet bepaald trots op jezelf. Je vindt eigenlijk dat je alleen wat moet zeggen als je ook echt iets te melden hebt en wilt niet de aandacht op jezelf vestigen om de aandacht. Daar word je helemaal niet blij van. Eén ding is zeker, met kopieergedrag laat je niet bepaald de beste versie van jezelf zien.

Maar hoe doe je het dan wel? Hoe kom jij in beeld voor die baan of opdracht als je er helemaal niet blij van wordt om de aandacht op jezelf te vestigen? Je hebt wel een mening over allerlei zaken die jouw vakgebied betreffen maar die hoeft natuurlijk ook niet zomaar bij iedereen in goede aarde te vallen. Misschien gooi je daarmee alleen maar je eigen glazen in? Je hebt vaak een heleboel gedachten en vragen  maar omdat je zelf je ei daar nog niet over gelegd hebt zeg je maar niets.

Als introvert ben je altijd op zoek naar nog meer informatie zodat je mening/ standpunt/ presentatie nog gefundeerder kan worden. Waarom vraag je dan niet naar deze informatie? Door vragen te stellen word je niet alleen wijzer maar laat je ook zien welke gedachten er bij jou leven over het onderwerp. Door vragen te stellen kom je ook in beeld.

Misschien ligt het aan mijn vakgebied maar ik krijg vaak als compliment dat ik precies op het juiste moment de juiste vragen stel. Daarmee help ik anderen weer verder met hun gedachten. En ja, soms zijn het ook hele kritische vragen en lastige vragen. Dan krijg ik het niet terug als compliment maar zie ik het wel terug in het resultaat.

Mijn vraag van vandaag aan jou; waarover wil jij als introvert meer lezen als het gaat om je zoektocht naar werk dat bij je past?