Zo, die titel staat, voordat je dat als introvert zijnde zomaar naar buiten brengt zeg. Als introvert kan je vele geweldige talenten ontwikkelen maar om die talenten naar buiten te brengen, dat is nu juist het gemeenschappelijke punt. Ik heb persoonlijk ervaren dat introvert zijn als ondernemer geen gemakkelijke eigenschap is. Als loopbaanadviseur heb ik inmiddels ervaren dat het ook als sollicitant en om carrière te maken een heel andere aanpak vergt dan de standaardadviezen suggereren.

Nu geef ik al langer loopbaanadvies aan introverte mensen maar ik heb dat nooit zo benoemd. Ik noemde steeds voorbeelden, zei dat ik techneuten en bijvoorbeeld financiële mensen wel leuk vond om mee te werken. Ik merkte wel dat er een groep was die ik goed begreep en dat mijn adviezen goed aankomen bij deze groep. Vaak was ik de eerste die niet zei dat ze maar even moeten slikken, iedereen vindt het moeilijk en “ gaan met die banaan”. Ik gaf ze netwerktips waar ze iets mee konden.

Natuurlijk kende ik de term introvert wel. Het is één van de vijf dimensies waarmee de persoonlijkheid van mensen beschreven kan worden (de big-five persoonlijkheidstest, een standaard in loopbaanadviesland) en waarop 30% van de westerse bevolking meer richting introvert dan extravert scoort. Het kwartje ging bij mij vallen door de titel “solliciteren voor introverten” en de daarna ontdekte website www.desuccesvolleintrovert.nl . Al die dingen waar ik als ondernemer tegenaan was gelopen en waar ik deels zelf oplossingen voor had gevonden en deels nog mee worstel hebben eigenlijk allemaal met dat introvert zijn te maken. Juist de eigenschap waardoor ik o.a. goed kan analyseren is dezelfde eigenschap waardoor ik ondernemen lastig vind.

Als introvert zijnde ontwikkel je vaak andere talenten dan extraverte mensen, je ontwikkelt je ook op andere wijze. Dat betekent dat je bijzondere talenten hebt die in bepaalde beroepen heel handig zijn en die je ook goed kan inzetten om te solliciteren. Zo zijn veel introverten geneigd om altijd goed beslagen ten ijs te willen komen. Laat je niet wijsmaken dat dat niet hoeft, dat je gewoon een vlotte babbel moet hebben. Als je wordt uitgenodigd voor een gesprek, zorg dan gewoon dat je goed beslagen ten ijs komt en vertrouw er vervolgens op dat je daarmee een voorsprong hebt.

Ik zou nog zoveel over dit onderwerp willen zeggen, tips willen geven. Ik zou willen dat mensen, P&O-ers, recruiters, zich gaan afvragen waarom we in Nederland de eigenschap extravert toch steeds belangrijker gaan vinden terwijl we naar een kenniseconomie gaan. Ik zou dit onderwerp willen koppelen aan het trendadvies “uit je comfortzone stappen”. Dat bewaar ik allemaal graag voor een andere keer. Ik zie nog heel veel andere mogelijkheden, haken, ogen en nuances maar zet nu de eerste stap. Nog zo’n advies voor introverte mensen.

Tot slot, introvert zijn is misschien niet altijd even gemakkelijk maar wel heel leuk, wie anders heeft er zulke leuke binnenpretjes?