Samenwerken vind ik het leukste wat er is. Heeft dat met introvert zijn te maken? Naar mijn idee wel.

Introverten houden niet van geneuzel over koetjes en kalfjes. Ze praten liever over de inhoud. Nu bestaat mijn werk als HR-adviseur natuurlijk uit heel veel praten. Als ik mag kiezen of ik op iemand afstap om gewoon wat te kletsen of dat ik naar iemand stap die een gesprek met mij heeft over een nieuw ploegensysteem, verzuimproblematiek of de gevolgen van de nieuwe ontslagwet dan weet ik het dus wel. Samen met een manager of een collega-HR-professional naar een oplossing zoeken vind ik geweldig, tien keer beter dan geklets over het weer.

Nu heeft het weer zeker mijn belangstelling en ga ik in de pauzes e.d. ook wel op zoek naar onderwerpen van gezamenlijke belangstelling. Dat levert ook zeker vaak een leuk gesprek op of zinvolle informatie. Als je echter samen werkt weet je al wat je gezamenlijke belangstelling is, namelijk dat werkdoel bereiken.

Zo vind ik het ook echt leuk om iemand te helpen schilderen. Niet nodig om een goed gesprek te voeren, het mag als het er van komt maar de dag is in ieder geval geslaagd als je samen het schilderwerk af hebt. Waar een extravert ook een geslaagde dag heeft als het werk niet af is maar het wel gezellig was zal de introvert zich dan hebben geƫrgerd aan dat vele geklets.

Naast dat gezamenlijke werkdoel hebben mensen dan soms ook nog een eigen doel. Ze willen de voetbalwedstrijd als team wel winnen maar dan het liefst zelf wel de goal maken of zelf zo min mogelijk ervoor lopen. Dat kan soms lastig zijn maar daarin verschillen introverten niet veel van extraverten. Iedereen vindt dat lastig, veel extraverten hebben meer verbaal geoefend om er wat van te zeggen maar geloof me, ik ben verbaal zeer vaardig maar ook dat helpt niet altijd. Het belangrijkste is dat je het gezamenlijke doel steeds allemaal helder voor ogen hebt en daar echt voor gaat.

Als je samen een boomhut wilt bouwen en je hebt de juiste groep mensen bij elkaar dan kan je nog wel wat discussies en misverstanden hebben maar dan is het toch geweldig om te doen. Samen werken is voor mij toch zoiets als samen spelen.