Afgelopen weekend was Sonja Barend in College-Tour. Dat vond ik een goede reden om het programma op te nemen (nee, ik ga niets zeggen of je de aflevering met Holleeder ook had moeten zien). Gisteren heb ik het bekeken.

Sonja was één van de “helden” uit mijn jeugd. Ik kan me in werkelijkheid niet meer echt veel van haar programma’s herinneren maar wel van mijn indruk van haar persoon.  Ze was bijzonder kritisch, stelde scherpe vragen, had een zeer breed publiek en de grootste verscheidenheid in gasten en onderwerpen en kon voor veel bijzondere zaken begrip opbrengen, pittig beginnen en mild eindigen.  Toch denk ik niet dat dat beschrijft wat haar voor mij zo bijzonder maakte. Je kon zien dat ze veel zelf deed aanhaar programma, ze presenteerde het niet alleen, ze was het brein erachter, ze stond duidelijk aan het stuur. Je kon zien dat ze een doel voor ogen had, ze wilde met haar programma een bijdrage leveren om de wereld op haar manier te verbeteren. In mijn ogen was ze een voorbeeld van een sterke vrouw.

Overigens kon ik me wel één aflevering specifiek herinneren, precies dezelfde als de in CollegeTour besprokene, die met Stanley Mes. Ik heb misschien wel wat twijfels gehad of dat wel moest kunnen maar herinner me vooral dat ze zoveel lef had dat ze dat durfde.  Misschien omdat het me zelf nogal eens aan lef ontbrak?

Het mooie vond ik dat Sonja in College-Tour aangaf wat haar drijfveer was geweest. De tweede wereldoorlog, de Jodenvervolging en alles wat zij daar van had meegekregen  heeft haar gedreven om te doen wat ze deed.  Als je dat hier zo leest denk je misschien ja, ja. Als je haar echter hebt gezien, de passie en emotie waarmee ze dat jaren later nog vertelt, dan weet je dat het zo is. Dan snap je waarom ze zo betrokken en bevlogen niet voor het programma werkte maar het programma was. Dan snap je waarom ze zo’n succes was.

En ja, ze heeft er ook hard voor gewerkt. Vind je dat hard werken nog niet zo aantrekkelijk klinkt als manier om veel succes te krijgen? Dan heb je misschien je drijfveer nog niet echt gevonden.