Heb je een eigen bedrijf, bestuur je (mede) een bedrijf of ben je in dienst van een bedrijf? En waar wil je dat jouw bedrijf over 5 jaar staat? Waar sta jij dan?

Als loopbaanadviseur ‘predik’ ik graag het belang van employability. Denk regelmatig na over je werk. Doe je nog het werk dat bij je past, past het werk over 5 jaar ook nog bij je, groeien jij en je bedrijf dezelfde kant op en wat moet je doen om straks klaar te zijn voor de volgende stap. Hoewel veel mensen actief of ergens in hun achterhoofd het belang hiervan wel onderkennen wordt er helaas vaak niet genoeg mee gedaan zolang ze nog een baan hebben.

Nadenken over je werk is nog iets anders dan een concreet 5-jarenplan. In grote organisaties met een professionele HR-afdeling zal er vaak wel e.e.a.worden gefaciliteerd en zijn er eventueel jaarlijkse POP’s (Persoonlijke Ontwikkelings Plannen) ,ook dan hangt het echter af van de kwaliteit van de gesprekken. Een gesprek met een goede manager, HR-adviseur of (externe) loopbaanadviseur kan dan het verschil maken tussen in hetzelfde kringetje blijven denken en braaf een formuliertje invullen of echt verder komen.

Heb je voor jouw bedrijf ook een 5-jarenplan? En bedoel je dan eentje die iets zegt over aantallen en euro’s of heb je je er goed in verdiept wat je nu echt zou willen? Weet je hoeveel mogelijkheden je hebt met de talenten van jouw bedrijf? Welke mogelijkheden passen bij de markt? Wat wil jij zelf met je bedrijf? Hoe pak je dat aan zo’n 5-jarenplan? Wie denken met je mee? Draai je al jaren in hetzelfde kringetje rond en zet je iets op papier of heb je een plan waar je echt verder mee komt?

Een goede HR-adviseur is een sparringpartner voor iedereen die echt wil nadenken over zijn bedrijf. Dat is de O in P&O zoals het vak nog heette toen ik mijn loopbaan begon. Natuurlijk kan je daar ook over praten met je vrouw, je controller, je golfmaatje of wie dan ook. Feitelijk is dat ook hetzelfde als een gesprek over je loopbaan. Dat kan je vaak ook wel af met een bekende zolang het een beetje z’n gangetje gaat. Maar als je echt verder wilt komen, wie vraag je dan, een bedrijfsadviseur, een HR-adviseur?

Wat nou als ze je er dan op wijzen dat de huidige situatie niet meer past bij de kant die je op gaat? Want ja, een HR-adviseur weet natuurlijk ook welk personeelbeleid er past bij de richting die je op wilt. Wat dan als er lastige besluiten moeten worden genomen? Dan voel je je misschien wel even net zo rot als iemand die z’n baan kwijt is. Eén voordeel heb je dan echter wel: als ondernemer weet je hoe het is om steeds weer te veranderen, iets nieuws te beginnen, jezelf opnieuw uit te vinden. Althans, dat gevoel heb ik zelf. En ja, ik vind het heerlijk als er dan iemand is die met me mee denkt.