Bij talentontwikkeling, Human Resources Development, talentmanagement en dergelijke denken we al gauw aan grote multinationals of overheidsorganisaties die ‘high-potentals” spotten en deze een speciaal trainingsprogramma geven om ze te laten doorgroeien naar een hoge managementfunctie. Ik zie dat heel veel breder.

Iedereen heeft meerdere talenten in zich, al dan niet in bepaalde mate ontwikkeld. Een aantal van die talenten zijn in te zetten in de eigen functie of in ieder geval in de eigen organisatie, een aantal in andere (al dan niet betaalde)functies of organisatie. Human Talent Management gaat over de keuzes die je maakt ten aanzien van al die talenten voor jouw organisatie en het managen daarvan. Welke talenten wil je binnen je organisatie hebben? Hoe trek je deze aan? Hoe krijg je de talenten goed in kaart? Welke talenten wil je stimuleren om te ontwikkelen? Kortom, het hele brede vlak van het HRM-vak en dan met een wat andere blik (en dus ook ander resultaat).

Bij basis personeelsbeleid denk je niet zo snel aan al die vragen. Bij veel bedrijven die beginnen met personeelszaken gaat het om goede personeelsdossiers, contracten, een personeelsreglement, evaluatiecycli en bij de één speelt ziekteverzuim een rol, bij een ander wervingsacties. Vaak wordt er daarnaast nog wel veel meer gedaan aan talentontwikkeling maar dat is informeel en vaak gebaseerd op min of meer onbewuste keuzes. Overigens hoeft dat niet altijd minder of slechter te zijn dan formele en bewuste keuzes maar beleid of managen is per definitie wat anders. Wat als er verder niets wordt gedaan aan talentontwikkeling? Wat is dan de toegevoegde waarde van een basis personeelsbeleid voor talentontwikkeling?

Kijk voor het antwoord eens naar alles wat al bekend is over de ontwikkeling van kinderen. Wat hebben kinderen nodig om hun talenten te ontwikkelen? Het allereerste is een veilige omgeving en dat is voor volwassenen niet anders. Ook een volwassene heeft een bepaalde veiligheid, een basis nodig om zich van daaruit te kunnen ontwikkelen. Gewoon, weten waar je zo’n beetje op kan rekenen en wat er van je wordt verwacht. Als je personeel dan ook nog eens weet welke kant het bedrijf op gaat heb je een goede kans dat je mensen aantrekt die zich willen ontwikkelen in een richting die daarbij past.