Talenten heb je in aanleg in je. Het ene talent ontwikkel je beter en uitgebreider dan het andere, vroeger of later, afhankelijk van wat je onderweg in je leven tegenkomt. Weet jij nog welke talenten je als kind had?

Mijn zoon kwam eens thuis van de basisschool met een blaadje waar enkele klasgenoten op hadden geschreven welke talenten ze bij hem herkenden. Hij kan b.v. heel goed met lego bouwen en goed ‘meisjes vangen’. Als moeder was dat laatste nieuw voor mij en zie ik weer heel andere talenten. Ik vind het geweldig om na te gaan hoeveel mogelijkheden er nu nog voor hem zijn. Misschien gaat hij in Legoland werken, misschien gaat hij als engineer mooie of nuttige dingen ontwerpen, of maakt hij mooie kunst met metalen en edelstenen of wordt hij een goede verkoper.

Weet je nog welke talenten jij als kind had? Waar speelde je graag mee als kind? Welke rol nam je in ten opzichte van je vriendjes? Wat vond je op school leuk om te doen? Welke sporten deed je? Welke cadeautjes vroeg je aan sinterklaas? Wat herinneren je ouders zich als iets waar jij sneller mee was, beter in was dan andere kinderen? Kon je snel fietsen, goed tekenen, veel lezen, vroeg tellen, goed puzzelen, had je bijzondere humor, kon je makkelijk vriendjes maken?

In mijn loopbaanadviestrajecten heb ik voor iedereen weer een ander pakket aan instrumenten maar de levenslijn komt vrijwel altijd in één of andere vorm aan bod. Steeds weer merk ik dat de talenten uit de kindertijd een heel belangrijke kern vormen. Logisch ook want de talenten die je nu hebt had je in de basis toen al in je. Misschien ga je ze nu pas (verder) ontwikkelen of ga je met dezelfde talenten andere dingen doen. Terug naar de basis vormt in ieder geval een stevig fundament voor je toekomstige loopbaan.

Ik ga nu de talenten van mijn kinderen eens beschrijven, wie weet hebben ze er later wat aan als ze voor een studie of loopbaanleuze staan. En jij, kan jij je jouw talenten als kind nog herinneren?