Als iemand werk zoekt vraag ik als snel: Welk werk zoek je dan? Het antwoord is vaak: Iets in die richting en dan het liefst een vaste baan natuurlijk. Dat laatste lijkt weer in belang toe te nemen. Zelfs generatie Y schijnt dat tegenwoordig het liefst te willen.
Waarom ook niet? Het biedt een aantal voordelen ten opzichte van een bepaalde tijdscontract of inhuur als freelancer of iets dergelijks. Ook bij ziekte, zwangerschap e.d. loopt je inkomen geen gevaar en een hypotheek is echt een heel stuk makkelijker en voordeliger. Bij een beursgenoteerd groter bedrijf lopen tijdelijke contracten ook nogal eens af ondanks geweldig functioneren als algemene maatregel omdat het op een andere vestiging of met de aandelen slecht gaat. Er is ook een nadeel, je kan namelijk niet zo makkelijk een andere baan zoeken als je huidige werk je niet (meer) bevalt. Ontslag nemen kan natuurlijk altijd maar dan moet je wel een andere vaste baan weer hebben of je kunnen veroorloven een tijd lang zonder werk of uitkering te leven. Meestal geven de voordelen de doorslag.
Dan de volgende vraag: Wat wil je liever: een geweldige baan die bij je past met een tijdelijk contract of een redelijke baan met een vast contract? Wil je liever een mooi project doen voor je huidige werkgever met (nogmaals) een tijdelijk contract of dezelfde taken als altijd met een vast contract? En wat als dat laatste alleen maar de kans op een vast contract vergroot? Hoe meer berichten er in het nieuws komen over de crisis, hoe meer mensen kiezen voor het vaste contract. In onzekere tijden kiezen mensen voor zekerheid.
Een vast contract is echter een schijnzekerheid. Een bekende van mij gaf jaren geleden een baan als elektromonteur op voor de zekerheid van het bestaan als postbode. Hij werkt er nog steeds maar veel zekerheid zal hij de laatste jaren niet hebben beleefd. Vanmorgen kon hij weer opgelucht ademhalen maar hoe lang nog? Hoe had zijn baanzekerheid en loon eruit gezien als hij zich verder was blijven ontwikkelen op elektro-gebied? Echte zekerheid zit in je eigen employability, investeren in je eigen waarde op de arbeidsmarkt.
Als een werkgever je geen vast contract kan bieden, ga dan eens na wat hij voor jouw arbeidsmarktwaarde toe kan voegen. Dat biedt onderhandelingsruimte. Maak als HR-adviseur bij recruitment eens reclame voor je employabilitybeleid.